Kære forældre
Dette er en samling af praktiske oplysninger, det kan være rart at kende til, når I har børn hos os i SFO eller Klub.
Vi er en del af Gjern skole - og vi arbejder efter de samme værdier og efter samme Læringskurs
Læringskursen består af to overordnede værdier, nysgerrighed og fællesskab, understøttet af en strategi om åbenhed. Derudover rummer den 4 lokale pejlemærker:
- Faglighed og trivsel i højsædet - og med en prioritering af de praktisk/musiske og kreative tilgange
- Bæredygtighed - lokal og global bevidsthed, Gjernborger og Verdensborger
- En skole præget af den natur den ligger i
- En skole med stor grad af elevinvolvering og elevdemokrati
Fritidsdelen er en stor og vigtig del af de fleste skolebørns dagligdag. For os er det vigtigt, at vi, og forældre, holder for øje, at det som udgangspunkt er børnenes frie tid.
At være barn i fri tid sammen med mange andre børn kræver en masse sociale kompetencer, og de testes og udvikles hver eneste dag. Mange skal hjælpes lidt undervejs – og det gør vi. Vores mål er dog også klart: Vi arbejder på, at børnene lærer at kunne selv. At de bliver selvstændige og selvhjulpne både socialt og praktisk.
Særligt til ”Nye forældre”:
For de fleste børn og forældre er det at gå i SFO eller Klub ren rutine – men for alle, der er nye, er der mange ting at forholde sig til, og der er nogle ting, der kan være lidt anderledes, når børnene skifter fra børnehave til skolens fritidstilbud.
En af de store forskelle er den højere grad af frihed, som børnene oplever. Vi arbejder meget bevidst med, at børnene får lov at opleve og prøve sig frem, og udgangspunktet er samtaler, aftaler og tillid – frem for regler og kontrol.
Det er selvfølgelig en balancegang, for der er også brug for klare regler i forhold til nogle ting, så det er rart for børnene og vi voksne at være sammen.
AULA - komme/gå
I SFO´en bruger personalet komme/gå-modulet som et arbejdsværktøj til at få overblik over, hvilke børn vi har ansvar for, samt hvilke børn, vi skal hjælpe til fritidsaktiviteter eller til bus. Derfor er det MEGET VIGTIGT, at I husker at melde jeres barn fri/syg eller give besked om særlige aftaler inden kl. 12.00. Det skaber tryghed for jer og jeres børn, når aftalerne er på plads.
Praktiske oplysninger til alle:
Der er to ting, som af og til giver anledning til frustrationer blandt nogle forældre. Det er madpakker – og tøj.
Om mad
I forhold til madpakker – og mad – så er vores generelle holdning den samme som ovenfor beskrevet.
En typisk dag i SFO´en kommer børnene ind og møder en voksen, der hilser på dem. Børnene har mulighed for at sætte sig ved det store bord og spise lidt mad eller de kan gå i gang med aktiviteter og lege. Børnene har i løbet af eftermiddagen mulighed for at spise, når de er sultne. Børnenes behov er forskellige, og målet er, at børnene selv lærer at mærke efter, hvornår de er sultne og agerer på det.
I ferieperioder spiser børnene løbende – især de nye, der synes madpakken er spændende. Omkring formiddagsmad frokost samles vi og spiser i fællesskab.
Vi opfordrer til, at I som forældre har en dialog med jeres børn om, om de har den rigtige mad og i nok mængder.
Om tøj
Mange af os forældre kan have en holdning til, at børnene skal have mere eller mindre tøj på, afhængig af, hvordan vi selv har det. Børnene har det ikke nødvendigvis lige som os: Nogle trives med mere tøj, andre med mindre. Det er ok.
Vi hjælper børnene med at mærke efter, men vi tvinger som udgangspunkt ikke tøj af eller på børnene.
Det betyder, at børnene måske godt kan gå ude uden jakke og flyverdragt - eller blive våde efter en tur i regnvejret eller en leg i vandpytter. Det er næsten altid sjovt, mens det står på. Bagefter kan det være træls og koldt med våde sokker – men det må man godt opleve og lære af, for det er ikke farligt. Her er det, at evnen til at selvregulere og tage vare på sig selv bliver udfordret og udviklet. Det er derfor vigtigt, at der altid er skiftetøj i garderoben.
Vi har gennemtænkte hensigter med vores måde at være sammen med jeres børn. Vi ønsker, at de bliver i stand til at tage vare på sig selv – og vi guider dem, så godt vi kan i processen.
Om telefoner
I SFO:
I SFOen bliver børnenes telefoner i tasken. Dette er for at sikre børnenes tid sammen uden skærme – og for at sikre, at vi voksne bliver inddraget og kan hjælpe børnene, hvis der er opstået problemer.
Vi ser gerne, at al kommunikation med jeres barn går gennem personalet i SFO-tiden
Legeaftaler opfordrer vi til aftales dagen i forvejen. Det er rart for børnene, det er rart for jer – og det er rart for vi voksne i SFOen. 3.klasserne har det privilegium, at de kan låne SFO´ens telefon for at lave legeaftaler.
I Klub
I klubtiden må børnene gerne benytte mobilerne i den udstrækning, at den bruges hensigtsmæssigt.
Der er i Klubben to mobilfrie dage om ugen.
Om biblioteket
Børnene må være på biblioteket, når det er bemandet, og det er aftalt. I SFO´en er der et grønt og rødt skilt, der viser om biblioteket er åbent eller lukket. SFOen er ikke involveret i udlån og aflevering af bøger. Bibliotekaren vil godt hjælpe børnene med udlån og aflevering – men det skal være efter aftale mellem jeres barn og jer.
Om aktiviteter - Planlagte og spontane
SFO-tid er børnenes frie tid, hvor de i høj grad har mulighed for selv at vælge, hvad de har lyst til. Vi er opmærksomme på, at børnene har forskellige behov. Der er gode muligheder for fri leg, men udover det, tilbyder vi varierende aktiviteter, som børnene kan vælge til.
Ofte opstår der nye ideer hos børnene, og vi mener, at det er værdifuldt at gå med, når børnene bliver grebet af noget. Det fremmer deres selvstændighed, og de oplever, at de bliver taget alvorligt. Det kan også være, vi planlægger aktiviteter for en bestemt gruppe børn, fordi vi har et bestemt pædagogisk mål med det.
Er jeres barn med på tur i det lokale, så kan I forvente, at vi er tilbage ca.15.30. Se på Aula om jeres barn er med på tur.
De planlagte aktiviteter noteres på den store tavle i SFOen og sendes ud på AULA en gang om ugen.
Om ferier
Når skolen holder ferie, er det stadig muligt at komme i SFO. I langt de fleste uger er feriepasningen her hos os.
Dog er der fællespasning med andre institutioner i uge 28,29 og 30, mellem jul og nytår, påske og dagen efter Kristi Himmelfart. Det kan foregå på andre matrikler end her.
Det er vigtigt, at I husker at melde jeres børn til eller fra pasning i forhold til skoleferierne.
I ferieperioderne skal børnene møde senest 9.30, fordi vi i tidsrummet 9.30 - ca 15.30, godt vil have muligheden for at tage ud af huset og lave andre aktiviteter.
Klubben
Klubben er for 4.-6. klasses børn og har åbent mandag-torsdag efter skole og indtil kl 16.45 og om fredagen indtil 16.00. Ca. en gang om ugen holder vi en klubaften fra 16.30-19.30 (efter påske er det hver anden uge).
I klubben møder børnene hinanden efter skoletid, hygger sig, og kan deltage aktivt i klubbens fællesskab. Klubbørn er velkomne til aktiviteter i SFO efter aftale med SFO´ens personale.
Børnene må godt komme og gå som de vil (medmindre I har en anden aftale hjemmefra), og vi ”efterlyser” ikke de børn, der ikke møder op. Vi har dog stadig brug for at vide, hvem der er i huset, så husk at krydse ind og ud.
Vi sender ikke børn til fritidsaktiviteter, da vi forventer, at de er så selvstændige, at de selv kan styre det.
Om moduler
Indmeldelse, udmeldelse, modulændringer, priser, oplysninger om ferier mv. sker via kommunens hjemmeside:
borneplads.silkeborgkommune.dk
0.-3. klasse SFO:
Morgenmodul – giver ret til fri afbenyttelse af morgenSFO.
Eftermiddagsmodul – giver ret til fri afbenyttelse af SFOen om eftermiddagen.
Heldagsmodul – giver ret til fri afbenyttelse af SFOen i hele dens åbningstid.
4.- 6. klasse Klub:
Lille modul – giver ret til at komme i klubben to gange om ugen.
Stort modul – giver ret til at komme i klubben i hele dens åbningstid.
Hvis man ønsker morgenpasning for 4.-6. klasses børn, er det muligt, men i så fald skal der tilkøbes et morgenmodul.
Modulerne skifter automatisk efter sommerferien, og jeres børn bliver overført til næste naturlige skridt. Fx bliver man meldt ind i klubben, hvis man har været tilmeldt SFOen ved udgangen af 3. klasse.
Dette er naturligvis for at sikre, at I ikke pludselig står uden pasningsmuligheder efter en sommerferie.